Prisijunkite prie mūsų

Istorijos

Skrydžio metu moteris sužinojo apie savo nėštumą kai pradėjo gimdyti būdama 10 kilometrų aukštyje. Laimei, lėktuve buvo tinkamų žmonių, pasiruošusių padėti.

Parašė

-

Tikriausiai visi esame girdėję apie netikėtus gyvenimo įvykius, kurie nutinka pačiu netikėčiausiu metu. Viena moteris lėktuvo skrydžio metu išgyveno situaciją, kuri sukrėtė ją ir aplinkinius. Keliaudama į Havajus su šeima, ji net nenutuokė, kad netrukus sužinos apie savo nėštumą ir pradės gimdyti būdama 10 kilometrų aukštyje.

Reklama

Asociatyvi nuotrauka

Lavinia „Lavi“ Mounga, kaip ir daugelis, tikėjosi ramaus ir malonaus skrydžio „Delta Airlines“ lėktuvu iš Solt Leik Sičio, Jutos valstijos, į saulėtus Havajus. Ten jos laukė šeimos atostogos, pilnos šilumos, smagių akimirkų ir jūros bangų. Tačiau kelionė, kuri turėjo būti paprasta ir džiugi, netikėtai virto įvykiu, kuris sukrėtė ne tik Lavi, bet ir visą lėktuvo įgulą bei keleivius.

Skrydžiui įpusėjus, Lavi pajuto keistą skausmą pilve. Niekas nenumanė, kas laukia – nei pati moteris, nei šalia buvę žmonės. Ji nė neįtarė, kad šis skausmas reiškia kur kas daugiau. Staiga paaiškėjo, kad jai prasidėjo gimdymas, nors Lavi net nežinojo, jog laukiasi. Situacija buvo netikėta, staigi ir kėlė daug nerimo – būti 10 kilometrų aukštyje, apsuptai nepažįstamųjų, be jokios specialios medicininės įrangos, su vos pradėjusiu gimti kūdikiu.

Ir visgi ši istorija yra ne tik apie netikėtumą, bet ir apie sėkmę bei rūpestingumą. Lėktuve atsirado žmonių, kurie tuo metu buvo svarbiausi pasaulyje – šeimos gydytojas dr. Dale’as Glennas bei trys profesionalios Šiaurės Kanzaso miesto ligoninės naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus (NICU) slaugytojos: Lani Bamfield, Amanda Beeding ir Mimi Ho. Šių specialistų buvimas tame pačiame skrydyje buvo tikra sėkmė, nulėmusi motinos ir kūdikio gerovę. Jie nedelsdami suskubo prie Lavi, pasiruošę pasitelkti visą savo patirtį ir įgūdžius, kad padėtų jai ir naujagimiui šioje netikėtoje bei sudėtingoje situacijoje.

„Skrydžio metu staiga pasigirdo skubus pagalbos prašymas,“ – prisimena dr. Glenn. „Įprastai tokie pranešimai būna gana ramūs ir aiškūs, tačiau šįkart buvo akivaizdu, kad situacija yra ypatingai rimta.“ Gydytojas iškart kreipėsi į stiuardesę, pranešdamas, kad yra gydytojas ir pasiruošęs padėti. Stiuardesė greitai paaiškino, kad viena keleivė netikėtai pradėjo gimdyti. Dr. Glenn iš karto nuskubėjo link moters, žinodamas, kad kiekviena sekundė yra svarbi.

Kai jis pasiekė Lavi, šalia jos jau buvo trys naujagimių intensyviosios terapijos slaugytojos, pasiruošusios veikti. Šios specialistės, Lani Bamfield, Amanda Beeding ir Mimi Ho, buvo specialiai apmokytos rūpintis neišnešiotais ir sergančiais kūdikiais. Jų pagalba šioje situacijoje buvo neįkainojama, nes mažylis Raymondas gimė gerokai anksčiau laiko, vos 29 savaitę, todėl jam reikėjo ypatingos ir kruopščios priežiūros.

Reklama

Likusią skrydžio dalį dr. Glenn ir slaugytojos rūpinosi Lavi ir jos naujagimiu, improvizuodami su turimomis priemonėmis. Nebuvo jokios specialios įrangos, tik išradingumas ir patirtis. „Tai buvo tikras stebuklas, kad lėktuve su mumis skrido trys naujagimių intensyviosios terapijos slaugytojos,“ – sakė dr. Glenn.

Lėktuvuose nėra tinkamos įrangos, skirtos prižiūrėti neišnešiotam kūdikiui, todėl medikų komanda turėjo pasitelkti savo kūrybiškumą ir greitą mąstymą. Dr. Glenn, panaudodamas savo medicinines žinias ir improvizacijos įgūdžius, rado būdą, kaip veikti ribotomis sąlygomis. Jie naudojo batraiščius virkštelei perrišti ir nukirpti, o kūdikiui šildyti pasitelkė mikrobangų krosnelėje pašildytus buteliukus. Mažylio širdies ritmą stebėjo „Apple Watch“ laikrodžiu. Nors neturėjo daugelio gyvybiniams rodikliams stebėti reikalingų priemonių, jie sugebėjo pasirūpinti, kad tiek mama, tiek kūdikis išliktų stabilūs viso skrydžio metu.

Po kelių įtemptų ir jaudinančių valandų lėktuvas pagaliau nusileido Honolulu oro uoste. Lavi ir jos mažylis buvo pirmieji, kuriuos išlydėjo iš lėktuvo, ir jie nedelsiant buvo nugabenti į Kapiolani moterų ir vaikų medicinos centrą. Ten skubios pagalbos personalas ėmėsi veiksmų – naujagimis Raymondas buvo perkeltas į intensyviosios terapijos skyrių, kur dar praleis kelias savaites, kol sustiprės ir bus pasiruošęs kelionei namo.

Keisčiausia tai, kad Lavi nežinojo, jog yra nėščia. Ji prisimena, kaip skrydžio metu pradėjo jausti neįprastą skausmą, lyg nieko panašaus iki tol nebūtų patyrusi. Nepaisydama keisto pojūčio, ji nuėjo į tualetą tikėdamasi, kad diskomfortas greitai praeis. Tačiau staiga Lavi prarado sąmonę, o kai atsipeikėjo, pastebėjo kažką neįtikėtino – savo rankose ji laikė mažą kūdikį. „Jutau spaudimą, atsimerkiau ir pamačiau jį. Tuo metu dar nesupratau, kas vyksta. Padėjau ranką ir suvokiau, kad laikau savo kūdikį,“ – prisimena Lavi.

Po poros dienų dr. Glenn ir trys slaugytojos aplankė Lavi ir jos mažylį ligoninėje. Tai buvo šiltas, pilnas jaudulio ir dėkingumo susitikimas. Lavi negalėjo sulaikyti ašarų, pavadino juos savo „nauja šeima“, o slaugytojas – Raymondo „tetomis“. Dr. Glenn, kuris savo įvaikintiems vaikams buvo suteikęs havajietiškus vardus, pasiūlė kūdikiui vardą – Kaimana. Lavi su džiaugsmu priėmė šį pasiūlymą, ir dabar šis vardas tapo vienu iš mažylio vidurinių vardų, simbolizuojančių šią nepaprastą kelionę bei išskirtinę patirtį.

Po kelių dienų Lavi buvo išrašyta iš ligoninės, tačiau mažylis Raymondas dar liko intensyviosios terapijos skyriuje, kur juo rūpinosi specialistai. Kūdikis turėjo praleisti dar kelias savaites, kol sustiprės ir bus pasiruošęs kelionei namo. Nepaisant visų netikėtų aplinkybių ir išbandymų, Lavi neslėpė džiaugsmo dėl savo patirties Havajuose. „Žmonės čia buvo tokie nuoširdūs ir rūpestingi. Havajietiška „aloha“ dvasia suteikė nepaprastą ramybę. Kiekvienas noriai padėjo ir nuolat teiravosi, ar mums viskas gerai,“ – atviravo ji.

Laimei, šioje istorijoje Lavi ir mažylį Raymondą lydėjo ne tik sėkmė, bet ir profesionali medikų komanda, pasirengusi veikti tada, kai gyvenimas pateikė netikėtą išbandymą.

Norėdami sužinoti daugiau apie šį nepaprastą įvykį, žemiau esančiame vaizdo įraše dr. Glenn ir slaugytojos dalijasi šios ypatingos kelionės akimirkomis.

POPULIARU